Media Times Review    Google   
___

Перспективи
 май 2004

MTR
 FLASHBACK
 

част от статиите, публикувани в
Media Times Review в периода 2002-2003.

Времето в идеи!


Свобода, икономика и християнство
Интервю с Леонард Лиджио,
учен от Института за хуманитарни изследвания на университета “Джордж Мейсън”, САЩ и изпълнителен вицепрезидент на фондацията за икономически изследвания “Атлас”.

Назад към човешката природа
Ендрю Нортън разговаря с Франсис Фукуяма

Консерватизъм и християнство
Текстът, който Media Times Review предлага, не може да разкрие изцяло значението на консерватизма като политическо и идеологическо движение, но би спомогнал за изграждането на една по-ясна представа за идеите и същността на класическите десни партии в Западна Европа.
Браян Грифитс

Неравенство в разпределението - на капитализма
Световното неравенство се дължи на капитализма. Не на капитализма правещ определени групи хора бедни, а на капитализма, който прави тези, които го практикуват, богати. Неравномерното разпределение на богатството в света се дължи на неравномерното разпределение на капитализма.
Йохан Норберг

Хегемония или империя
Дали днешното влияние на Съединените щати прилича на влиянието на Британия в нейния разцвет? Две хегемонии дават един отговор; но "империи" може би е по-точната дума.
Ниъл Фъргюсън

Политиката на оксиморон
Можем ли да поставим знак на равенство между цивилизованото общество и примитивното? Какво е културата - връх на човешките постижения или начин на живот? Роджър Сандъл дава своите отговори в статия, публикувана в летния брой на популярното консервативно издание The New Criterion

Европа, Европа
Обърканият дебат за новия европейски патриотизъм
Джеферсън Чейс

Бизнес и морал
Лекция на лорд Грифитс, един от главните архитекти на приватизацията и децентрализацията във Великобритания по времето на Маргарет Тачър

Отворено писмо до
Бил Бенет
Наркотиците са трагедия за пристрастените. Но криминализирането на тяхната употреби превръща тази трагедия в бедствие за обществото. Нашият опит със забраната на наркотиците е повторение на нашия опит със забраната на алкохолни продукти.
Милтън Фридман

Политиката и забраната
Освен че е неморална, войната с наркотиците е и твърда скъпа още от началото й. Тази "война" дълго време консумира ресурси на стойност милиарди и милиарди долари, всички похарчени без никакъв забележим ефект. Всъщност единственият несъмнен резултат от войната с наркотиците е отвратителното потъпкване на свободите.
Дон Бодро

Възходът на етиката във външната политика: достигане на ценностен консенсус
Преди забравян, днес моралът става водеща сила във външната политика.
От Лесли Гелб и Джъстин Розентал

"Аз съм прав, ти грешиш, върви по дяволите!"
Сблъсък на цивилизации. Кой ще победи - "фанатичният триумфализъм" или "толерантния релативизъм"? Професорът по арабска история Бърнард Люис се опитва да даде отговор на този и на много други въпроси, свързани с проблемите на съвремието.
От Бърнард Люис

Истинският ислям
В Двете лица на исляма журналистът Стефан Шварц твърди, че за да различим толерантната страна от лицето на исляма, ние трябва да видим и грозната му, екстремистка половина.
Разговор на Кати Бейкън от Atlantic Monthly със Стефан Шварц

Противоречията на капитализма
Защитниците на индивидуалните права и свободните пазари, не могат да спечелят интелектуалния дебат с идеологическите леви. Това е защото няма никакъв интелектуален дебат с левите. Не може да има дебат, тъй като опонентите на капитализма просто не са отворени за рационална дискусия.
Джим Перон

Новият световен безпорядък
Цветан ТОДОРОВ

Преодоляване на Атлантическото разделение
Реалността е, че освен своите разлики, в годините на глобализацията и масовия тероризъм няма два по-близки региона в света от Европа и Америка. Тези региони ще загубят еднакво, ако не успеят да застанат един до друг в усилията да защитят своите общи ценности и интереси.
От Филип Гордън

Как силата на идеите може да преобрази една страна (или чикагските момчета и генералите)
Как такава новаторска реформа може да се случи в една развиваща се (много бавно и много трудно) страна като Чили? Как е била осъществена?
от Хосе Пинера

Кажете истината
Екипът на Буш трябва да се размърда, да оправдае тази война с истината и да започне да изгражда глобална среда, където Америка може да се противопостави на Саддам, без светът да му ръкопляска
Томас Фридман

Маркс след комунизма
Като система на управление, комунизмът е мъртъв или умира. Като система от идеи, неговото бъдеще изглежда сигурно.

Американският консерватизъм - въпрос на темперамент
Тук-там в модерния свят може да откриете страни с консервативни партии. Великобритания е една от тях, но Съединените щати са последната останала държава с истинско консервативно движение.
От Роджър Скъртън

Християнският век
Коя е световната най-бързо растяща религия?

Бъдещето
"Мюсюлманското общество трябва да реши дали да се помири с модерността."

Отвъд американските брегове
Днешната "консервативна" външна политика има идеалистични цели 
Франсис Фукуяма

Силата да се изправиш
Кристофър Хитчинс, автор на Why Orwell Matters, рисува Джордж Оруел като свободомислещ човек, изправен пред неприятните истини
Интервю на Елизабет Уосърман от Atlantic Monthly

Збигнев Бжежински: "Русия не е в числото на световните държави."
Интервю на Би Би Си с автора на "Голямата шахматна дъска", взето по време на срещата на НАТО в Прага.
цялата история>>>

Пътят на Америка
Нещастието да бъдеш единствената световна сила
От Фарид Закарая

Орелът падна на земята
С Pax Americana е свършено. Предизвикателствата - от Виетнам и Балканите до Близкия Изток и 11 Септември - разкриха границите на американското могъщество. Ще се научат ли Съединените щати да се снишват или американските консерватори ще продължат да се съпротивляват, като по този начин превърнат растящия упадък в бързо и опасно сгромолясване?
От Имануел Валерщайн

Глобализация, жива и здрава
Ако има състезание за най-твърдоглавото и погрешно предсказание за света след 11 септември, най-вероятно победа ще извоюва изявлението на известния професор от Лондонското училище по икономика Джон Грей, че "11 септември бележи края на ерата на глобализацията".
Томас Фридман

Капитализъм и култура
Най-трудният проблем, пред който свободната инициатива е изправена днес, не е стопански или политически, а културен
Ървинг Кристъл

Сила и слабост
Време е да спрем да се правим, че европейците и американците споделят общ възглед към света, или дори че живеят в един и същи свят. Когато дойде време да се поставят национални приоритети, да се определят заплахи, да се дефинират предизвикателства, да се оформя и осъществява външна и защитна политика, САЩ и Европа поемат различни пътища.
От Робърт Каган

Как светът работи
Media Times Review Ви запознава с един широко дискутиран текст, написан през 1993 година от Джеймс Фолоус, който срявнява различните идеи и пътищата към икономическата сила и националния просперитет.

Възходът на креативната класа
Защо градовете без светски удоволствия и рок банди губят икономическото състезание.
Една статия за Америка, написана от Ричард Флорида, която трябва да се чете и в България. Авторът е професор по регионално икономическо развитие в Carnegie Mellon University и водещ на рубрика в Information Week. Тази статия е преработена от неговата подготвена за печат книга "The Rise of the Creative Class: and How Its Transforming Work"

Търговци на морал
Кои глобални несправедливости печелят вашата симпатия, внимание и пари? Рядко най-достойните. Зад всеки местен активист, появяващ се във вечерните новини, стоят хиляди други неизвестни, но заслужаващи внимание каузи. Групите, които успяват да застанат под светлината на прожекторите, често правят това на една висока цена - нарушават своите принципи, за да привлекат егоистичните донори от богатите нации.
Клифърд Боб

Пазарът като Бог
Преди няколко години един приятел ме посъветва, че ако искам да знам какво става в реалния свят, трябва да чета бизнес страниците. Въпреки, че най-дълго съм се занимавал с изучаването на религия, винаги съм имал желание да разширя хоризонтите си; приех съвета му, макар да изпитвах известен страх от новия и неразбираем език, с който, както предполагах, щях да се сблъскам. Вместо това обаче с изненада открих, че повечето от концепциите в тази област ми бяха съвсем познати.
Харви Кокс

Културата на мъченичество
Как самоубийственият атентат става не само средство, но и цел
От кореспондента на Atlantic и главен редактор на The Weekly Standard Дейвид Брукс

На оръжие, другари!
Напоследък в България отново се зашумя около личността на Георги Димитров. Media Times Review предлага откъс от "Култът" на Георги Марков и една статия на Джонатан Хари, който наскоро е посетил сбирка на Сталиновото общество в Лондон. Статията излезе в популярното ляво британско списание New Statesman и ни подсказва, че сталинизмът все още е жив, дори и в Британия.