Media Times Review    Google   
___

Фотография
 април 2004

Стив МакКъри

фотожурналистика
в действие

 
Стив МакКъри, признат като един от най-добрите създатели на образи в съвременния свят, е носител на множество призове и награди. Със своите емоционално наситени цветни фотографии, МакКъри, в духа на най-добрата документалистка традиция, уловя същността на човешките мъки и радости. Член на Magnum Photos от 1986 година, МакКъри насочва своето творчество към търсене и откриване на незабравимото; много от неговите образи вече са се превърнали в своеобразни съвременни икони.
Роден във Филаделфия, МакКъри завършва с отличие Колежа по изкуство и архитектура към Pennsylvania State University. След двугодишна работа в местен всекидневник, той се премества да работи на свободна практика в Индия. Точно там, в Индия, МакКъри придобива усета, умението да наблюдава живота. “Ако бъдеш търпелив”, разказва той, “хората ще забравят за камерата ти и душите им ще излязат на повърхността.”
Кариерата му претърпява голям възход, след като, предрешен в местна носия, той пресича пакинстанската граница и навлиза в контролирания от въстаници Афганистан, малко преди съветската инвазия там. При завръщането си той донася множество фото ленти, пришити в дрехите му, образи, които скоро след това се разпространяват по целия свят като първи свидетелства за конфликта. Отразяването на това събитие му донася златния приз Robert Capa за най-добър международен фотографски репортаж – награда, която се присъжда на фотографи, проявили изключителна смелост и енергичност.
Впоследствие печели многобройни награди, включително Фотограф на годината, присъждана от National Press Photographers Association. През същата година МакКъри е носител и на безпрецедентния брой от четири първи награди в Световния журналистически фото конкурс. Два пъти печели и отличието Olivier Rebbot Memorial.
Стив МакКъри отразява от различни места по света, в които са избухнали международни или граждански конфликти – войната между Иран и Ирак, Бейрут, Камбоджа, Филипините, войната в Залива, Афганистан. Негови творби са публикувани в почти всяко списание по света, често фотоси с подписа му се появяват по страниците на National Geographic.
Основната движеща сила в творчеството на МакКъри е вродената му любознателност, както и чувството на удивление пред света и всичко в него. Той притежава необикновената способност да превъзмогва езиковите и културните бариери и да извлича истории от човешкия опит. “Повечето от моите фотографии са портрети на хора, опитвам се да разкрия какво представлява този човек, като все пак успея да запазя по-широкия контекст – условията на неговия живот.”

MTR галерия:


От къде ли да започнем разходката си из днешна Куба? От прашните улици на Хавана, позабравили великолепието на балните зали и казината, крупиета и американските мафиоти и филмовите звезди отпреди времето на тато Фидел...