Media Times Review    Google   
___

Преглед
 декември 2002


"Не съм виновен, гласувах за Гор."

Гор си отива

Кой ще бъде кандидатът на Демократическата партия в САЩ през следващите президентски избори?


Бившият вице-президент на САЩ Ал Гор, който получи на миналите президентски избори с половин милион гласове повече от Джордж Буш, но все пак не успя да влезе в Президентството, каза че няма да иска реванш през 2004 година.

Не е изключено, решението на Гор да не участва в следващите избори, да постави чертата под неговата впечатляваща политическа кариера, през която той бе осем години в Камарата на представителите, осем години в Сената и още осем години вице-президент при Бил Клинтън.

Но е възможен и варианта на Никсън. Той загуби от Джон Кенеди през 1960-та, пропусна изборите през 1964 и направи още един опит през 1968-ма, след който стана президент. По същия начин 54-годишния Гор може да участва в изборите през 2008 година, пропускайки тези през 2004-та. Но обявявайки решението си този месец, той не звучеше като човек, който страстно желае да се върне в Белия дом.

Решението на Гор може да е предизвикано и от опасенията, че няма смисъл да търпи още един провал, тъй като Буш сега изглежда непобедим. Действително, вече втора година Буш има невероятно висок рейтинг, но и рейтинга на баща му бе висок след победата над Ирак през 1991 година, което обаче не попречи на Клинтън да го разгроми през 1992.

Решението също може да е било повлияно от факта, че съгласно допитването, 40% от избирателите имат отрицателно отношение към Гор. Този негативен рейтинг не е задължително да бъде фатален за него, но все пак не му обещава лека борба.

По думите на неговия приятел, либералния публицист Бил Прес, причината да излезе от политическия живот отчасти е в това, че в последно време бившият вице-президент е все по-доволен от частния живот, за който той нямаше и представа, като се има предвид колко отрано стои на политическото поприще.

След като безкрайното преброяване на гласовете във Флорида отсъди победата на Буш, Ал Гор се изгуби от политическата сцена, за да преподава в Колумбийския университет, да пише книги и да изнася лекции из страната. Преди година той бе нает също и на работа от финансовият холдинг Metropolitan West Financial.

След септемврийските атаки, Гор започна да се появява на политическата сцена, а по време на последната предизборна кампания в САЩ участва в митингите на кандидатите от Демократическата партия, раздаваше интервюта, в които агитираше за създаването на държавна система по здравеопазване, подобна на канадската, и говореше, че е против провеждането на война с Ирак. Също така, той бе обещавал да обяви решението си за участие в изборите през 2004 година, след Новогодишните празници.

Той обяви решението си преди посочения срок, с което силно натъжи републиканците, които го смятаха за уязвим съперник на Буш и поради това искаха именно той да бъде бъдещият кандидат за президент на демократите.

В редовете на демократите започнаха да пресмятат доколко Гор е подходящия кандидат, тъй като името му е особено познато. По известност с него може да се сравнява само Хилари Клинтън, но тя от своя страна също обяви, че няма да участва в следващите избори. Факторът "известност" е особено важен за всеки политик, но демократите изглежда нямат кой знае колко популярни претенденти за Белия дом освен Гор и Клинтън.

Сред възможните избраници на партията са губернаторът от Върмонт Ховард Дин, сенаторите от Масачузетс и Северна Каролина Джон Кери и Джон Едуардс, лидерът на демократическата фракция в Сената Том Дешъл, Ричард Гепхард и най-накрая сенаторът от Кънетикът Джоузеф Либерман, който пропадна в надпреварата с Гор през 2000 г. Освен Либерман, нито едно от тези имена не е достатъчно известно. Докато през 1991 година Клинтън вече бе познат.

по материали от чуждия печат