Media Times Review    Google   
___

Хора
 декември 2002

Влиятелният политически философ Джон Ролс почина на 81 години

От Кен Геуърц

Harvard Gazette


Професор Ролс, чиято книга "Теория на справедливостта", издадена през 1971 година, ни убеждаваше, че е възможно създаването на общество, основано на равенство и индивидуални права, почина на 81 години. (24 ноември 2002)

Ролс се смята от мнозина за най-важния политически философ на 20 век и за мощен защитник на либералната перспектива. Неговите книги продължават да оказват голямо влияние върху етиката, правото, политическите науки и икономиката и са преведени на 27 езика.

Президентът на Харвардския Университет Лоурънс Съмърс каза: "Аз съм дълбоко опечален от смъртта на Джон Ролс. Той комбинираше дълбоката мъдрост заедно с дълбоката хуманност. Малко са модерните философи, които са имали толкова силно влияние върху формирането на отношението ни към справедливостта. Учените от много различни полета ще продължат да се учат от него и през следващите години."

Уилям Кирби, декан на Факултета по Изкуства и Науки, каза: "Вниманието на Джон Ролс към въпросите на социалната справедливост го направи един от най-големите политически теоретици на нашето време. Неговият анализ на състоянията, сегашни и желани, под които ние преследваме големите въпроси на правилния живот в едно плуралистично общество, показва неговата честност и изследователските способности на ума му…"

Чарлс Фриед, професор по право в Харвард, каза за Ролс: "Той бе доминиращата фигура в политическата и моралната философия през втората половина на 20-ти век. Той разви един подход към въпросите на моралната и политическата философия, който бе самобитен и аналитичен едновременно, предлагайки реални отговори на много въпроси."

Денис Томпсън, професор по Политическа философия и директор на Университетския център по Етика каза, че според него Ролс "ще остане канон за вековете, заедно с Хобс, Лок, Русо, Кант, Мил и другите…" Джон Рулс беше професор в Центъра по Етика на Харвард от неговото създаване през 1986 година и бе лично ангажиран в работата на центъра докато болестта не попречи на активното му участие.

Роден в Балтимор, Мериленд, Ролс посещава училището Кент и получава своята бакалавърска степен в Принстън през 1943 година. От 1943 до 1945 година служи като пехотинец в Нова Гвинея, Филипините, и Япония; по-късно описва военната си служба като "необикновено обикновена". Връща се в Принстън през 1945 година, през 1950 година получава своята докторска степен по философия.

Преди да се присъедини към Департамента по Философия в Харвард през 1962 година, той е инструктор в Принстън (1950-52), професор по философия в Корнел (1953-59) и в M.I.T. (1960-62).

Освен номинираната с National Book Award книга "Теория на справедливостта", негови други книги са "Политическият либерализъм", "Законът на народа" (1999), "Събрани съчинения"(1999), "Лекции по история на моралната философия" (2000) и "Справедливостта като честност: Повторение" (2001)

Джон Ролс беше член на Американската философска асоциация (президент, 1974), на Американската академия на Изкуствата и Науките, на Американската асоциация по политическа и правна философия (президент 1970-72), на Американското философско общество, Британската академия и Норвежката академия на науките.

Ролс почина от сърдечен удар в дома си в Лексингтън, Масачузетс.