Media Times Review    Google   
___

изкуство
 февруари 2002

Стар майстор, нови ръце
Алек Уилкинсън
New Yorker

още по темата:

Както е известно днес най-скъпата в света картина на стар майстор е на Рембранд. Нарисувана е през 1635 година. Цената й е 35 милиона долара и се продава в галерията на Ото Науман, намираща се на 22 East Eightieth Street в Ню Йорк - една градска къща, зад чиито праг, точно срещу входната врата, виси картината. Казва се "Минерва учи" - богинята на мъдростта и войната.


Ото Науман има овално лице, кафяви очи и руса брада, която е започнала да побелява. Той има еднояйчен близнак, който също притежава галерия в помещенията на горния етаж. Неговата страст е колекционирането на портрети на двойки - главно съпрузи и съпруги. Допреди четиридесет години повече от петстотин картини се приписваха на Рембранд,обяснява той,а сега вероятно само триста могат да бъдат наречени автентични. Половината от тях са портрети, а по-голяма част от останалите са на историческа тематика. "Минерва" навярно е последната, която все още свободно минава през частни ръце. Всички останали, с изключение на още две, са в музеите. Тези две в момента са в Англия и е малко вероятно да получат разрешение за изнасяне от страната.
Първият известен притежател на "Минерва" е Джеймс, Лорд Съмървил, който купува картината около 1720 година. Платното виси в къщата му в Шотландия около двеста години. През 1924 година картината е купена на търг от лорд Дювеен, най-известният в света търговец на картини. Следващият собственик е Аксел Венър-Грен, собственик на компанията, която произведе прахосмукачката Електролукс. За последен път "Минерва" беше предложена публично на търг през 1975 и беше купена от барон Мерсел Бих, който изобрети химикалите Bic. Преди около петнайсет години той работи с една японска компания, която изгражда голф игрище край Париж и през 1988 година продава на азиатците картината.
Миналата пролет произведението беше изпратено в Холандия за изложба. Сутринта, след края на изложбата, Ото Науман се качил на самолета от Ню Йорк за Амстердам, взел такси от летището до галерията и веднага купува картината. Казва, че я е сложил в контейнер, подписал се върху него и поставил печати на всеки ъгъл. После отишъл до брега на морето с хората, от които купил платното, отворили бутилка шампанско и след като свършили почерпката се върнал на летището като за вечеря (заедно с "Минерва") бил в Ню Йорк. През лятото един реставратор премахнал някакъв жълт лак, който бил нанесен върху картината и я замърсявал. "Лакът със сигурност е сложен от Дювеен - казва Науман - Той беше прочут с фокусите, който правеше, за да продаде картините."
Фигурата на Минерва е осветена с лъчи образуващи диамант, който се събира в центъра на платното. Тя стои на маса, пред отворена книга и изглежда като че ли някой е прекъснал четенето й. Едната й ръка отбелязва пасажът, до който е стигнала, а другата лежи върху облегалката на стола. "Изглежда така, сякаш казва нещо - казва Науман - Рембранд е известен с говорящите си фигури." Тя има дълга, вълниста, руса коса и е облечена в синьо-зелена рокля и тежък, златист плащ. Зад нея има глобус, златен шлем, копие и щит с главата на Медуза. Покрай ръба на една от страниците на изобразената книга има две малки вдлъбнатини, подобни на дупки. Науман смята, че когато картината е съхнела, след като е била нарисувана, друга картина е паднала върху "Минерва" и предизвикала този дефект.
Науман няма представа колко дълго ще притежава "Минерва". Може да я продаде на търг, но иска картината да остане наоколо. Последният път, когато е имал Рембранд (преди няколко години), Стив Уин, бивш собственик на казино, влиза в галерията и го купува заедно с още една картина на Рубенс. Отнася ги в Лас Вегас. Когато Уин продава компанията си на МGM Grand, картинате също са продадени на филмовата компания.