Media Times Review    Google   
___

преглед
 февруари 2002

НАТО става все по-голям и все по-незначим
Разговор на Георги Стойчев от Радио Свободна Европа с Едуард Лютуок*
 
Георги Стойчев: Каква е вашата прогноза за разширяването на НАТО в източна посока?
Едуард Лютуок: Позволете ми първо да кажа, че влизането на нови членове в НАТО вече разводни значението на алианса. Така че колкото повече членове влизат, толкова по-голяма роля ще бъде давана на Русия в замяна на това, толкова по-малко важен ще става НАТО и толкова по-лесно ще се влиза в него. Сега дори е възможно балтийските републики да бъдат приети по силата на споразумение, което отново ще увеличи ролята на Русия. В такъв климат няма да има никакви действия, които биха обидили руснаците.
ГС: Какви според вас са шансовете за членство в НАТО конкретно на България и Румъния?
ЕЛ: Както казах. Вече става все по-лесно да се влезе в този клуб, защото той става все по-малко важен. В момента съществува усещането, че въобще не става дума за отбрана, а за психология, за това, че се помага за стабилизиране на тези държави, че това ги кара да се чувстват добре. Всички тези фактори се взимат предвид.
От Американска гледна точка България не представлява проблем с оглед на руската реакция. Руснаците не реагират. Руснаците нямат нищо против България. Те нямат големи претенции и срещу Румъния. Разширяването към тези страни не е толкова чувствително и то дори е по-малко важно, отколкото балтийския въпрос. Фундаменталният факт обаче е просто в това, че НАТО губи своето значение с всеки нов ден.
ГС: Да разбирам ли, че според вас разширяването на НАТО не е добра идея?
ЕЛ: Вече е твърде късно да се спре. Откакто Полша влезе в НАТО, организацията вече не може да функционира като ефективен съюз. В момента вече нищо не може да се спечели чрез затварянето на вратите след като конете вече са избягали.
ГС: В този контекст какво точно очаквате от срещата на върха в Прага?
ЕЛ: От американска гледна точка проблем номер едно ще бъде да се стабилизира ролята на Русия. Това ще бъде основният въпрос: да се гарантира, че каквото и да става в НАТО, то няма да навреди на много ефективния американо-руски алианс. Това е въпросът номер едно.
ГС: Означава ли това, че руснаците ще имат право на вето върху разширяването на НАТО?
ЕЛ: Цялата идея е в това, руснаците да не налагат вето, а американците да не ги притискат в този ъгъл. В крайна сметка обаче за всички е ясно, че върховният приоритет за Съединените щати е да победят ислямския тероризъм преди той да предизвика нов 11-ти септември. Русия е жизнено важна за това. НАТО може да помогне малко. Така че това променя приоритетите. НАТО беше най-важното нещо по време на студената война. Сега обаче съюзът става второстепенен. И това е просто факт от живота.

* Едуард Лютуок е член на влиятелния Център за стратегически и международни проучвания. Той освен това е член на групата за проучване на националната сигурност към военното министерство на Съединените щати. Работил е като консултат на американския военен министър и на Държавния департамент, както и в Съвета за национална сигурност.
Радио Свободна Европа