Media Times Review    Google   
___

компютри и технологии
 юни 2002

Престъпление под друго име
автор: Милен Недев
Информационното общество има своите нарушители. И въпреки че общата представа за компютърно престъпление се свързва с идеята за безобидни младежи, проникващи в регистрите на своите училища, киберпространството е сцена, на която се представени всички видове незаконни деяния, от предлагането на проститутки до измами със сигурността, от детска порнография до индустриален шпионаж

Ако съществува човек, който да олицетворява думата "хакер", това несъмнено е Кевин Поулсен. През 1978, на 13 години, той бил в състояние да възпроизвежда импулса от 2600 Hz, използван от Ma Bell за предаване на телефонния сигнал - при това го е постигал, подсвирквайки през зъбните си шини! Компютърната революция едва започвала, а Поулсен вече получавал таен достъп до глобалните комуникационни мрежи чрез телефоните. Ровейки се в техническа литература, той изучил основно архитектурата на телефонните линии. Когато изчерпал училищната библиотека, започнал да преглежда документациите на Pacific Bell.
Той бил брилянтен хакер тинейджър, прочут със способностите си да прониква в силно подсигурени компютърни системи, способности, напомнящи филма от 1983 година "Военни игри", станал емблематичен за културата на неговото поколение. Дори приятелите му хакери били впечатлени. "Кевин е невероятно добър в намирането на слабите места на даден софтуер. И умее да използва всеки появил се шанс за пробив", казва негов стар съмишленик. "Той е истински 24-часов хакер."
Дълги години Поулсен действал на ръба на незаконното, но все пак се придържал към "хакерската етика", код на поведение, забраняващ използването на познанията за лично облагодетелстване или за насилие. Хакерите търсят знания и достъп до информация, и повечето от тях държат на становището, че истинските хакери никога не биха нанесли някому вреда. Но неоторизираното проникване в чужд компютър се счита за вредно от закона, и, след няколко сблъсъци с властите, скоро Поулсен започнал да нарушава своя код. На седемнадесет-годишна възраст той бил арестуван за проникване в Arpanet мрежата на Министерството на отбраната. Личният му компютър, малък Radio Shack, бил конфискуван, и той решил да си потърси легална работа като програмист. Скоро след това бил нает от компютърна фирма, но не можел да стои далеч от жиците. Нуждаел се от предизвикателства. Заедно със своя шеф, който споделял неговите увлечения към телефоните, той събрал нужното му оборудване и продължил да прониква в чужди компютърни мрежи.
Псевдонимът, използван от Кевин Поулсен, бил "Dark Dante". Сред хакерските му подвизи има някои твърде любопитни. Задействал отдавна спрени телефонни номера на Жълти страници за компаньонки, които след това се превърнали във виртуална агенция за запознанства. При излъчването на шоуто на NBC "Неразкрити загадки", което разглеждало неговото укриване от закона, всички телефони на телевизията мистериозно били прекъснати.
Но несъмнено най-големият му подвиг бил спечелването на наградата на Лос анджелиското радио KIIS-FM - Порше 944, струващо над 50,000 $. Всяка седмица радиостанцията стартирала своята игра "Спечели Порше този петък!". Колата печелил 102-ият обадил се слушател, като броенето започвало след пускането в ефир на предварително обявена поредица от три песни.
През сутринта на въпросния ден, 1-и юни 1990 година, триото песни било просвирено в ефира на радиото. Бизнесмени, студенти, домакини и маниаци на тема състезания и викторини загрели телефоните на студиото. Но Поулсен имал друг подход: използвайки мрежата на Pacific Bell, която познавал до съвършенство, той получил достъп до двадесет и петте телефонни линии на радиостанцията и блокирал всички входящи обаждания с изключение на своето собствено. Тогава набрал като сто и втория слушател - и малко по-късно взел своето ново Порше.
Джонатан Литман, написал книга за историята на Поулсен, и досега се засмива, когато се сеща за тази ситуация: "Те така или иначе щяха да дадат това Порше. Кевин просто бе решил да направи шансовете си да го спечели по-големи от тези на останалите участници."
Скоро ФБР започналo да разследва Поулсен, и най-накрая, през ноември 1989 година той бил обвинен в 19 престъпления, включващи заговор, измама, подслушване и пране на пари. Ако тези обвинения се докажели, присъдата можела до достигне до 37 години затвор. Изправен пред перспективата да бъде задържан без право на гаранция, той започнал да се укрива, използвайки придобитите си умения да играе на котка и мишка. Подслушвал офиси, научавал предварително за плановете на разследването и се подигравал на преследвачите си.
Когато през 1994 година все пак властите успели да го заловят, след 17-месечно издирване, от ФБР открили в колата му находка от електронни устройства, които, по думите на един от агентите, можели "да засрамят дори Джеймс Бонд". Дори в ареста, Поулсен се опитал да изработи компютъризирано устройство, с което да саботира разследването и да унищожи всички улики за престъпленията си.
През юни 1994 година Поулсен бил признат за виновен от районния съд в Лос Анджелис за извършването на седем престъпления, за които на 10.04.1995 бил осъден на 51 месеца затвор и глоба в размер на 56000$, с която да бъдат обезщетени измамените от него радиостанции. Това била най-голямата присъда, давана за извършване на компютърни престъпления. Сред условията на неговия изпитателен срок било да не се докосва до компютър до 1999 година.
Въпреки че Кевин Поулсен наистина е извършил престъпленията, за които бил обвинен, мотивите за тези му деяния остават неясни. Според някои той е класически случай на социопат, но в своя web сайт той се определя като един вид бунтовник и изкупителна жертва, като жертва на арогантната система. Може би истинската му натура все още не се е показала на бял свят. Но независимо от всичко това, той, по думите на експерта по компютърна сигурност Ира Уинклър, е "определено един от най-талантливите хора, свързани с компютрите, които някога са се разхождали по земята".
След 1996 година, вече покаял се, Поулсен започнал работа като журналист, автор на седмична колона в TechTV, коментатор на последните технологични новости за ZDNN и писател на свободна практика за медии като Computer Shopper и Wired Magazine. В момента той работи като главен редактор на спечелилия множество награди сайт за новини и информация за компютърна сигурност SecurityFocus Online. В една от статиите си, той намира сили да разкаже своята история след излежаване на присъдата си, такава, каквато я е преживял и усетил.

В една от статиите си Кевин Поулсен разказва историята си след излизането си от затвора: такава, каквато я е преживял и усетил самия. >>> Прочети