Media Times Review    Google   
___

мастило
 януари 2002

Диаманти за вечеря
От Лилиан Рос
NEW YORKER
Опитите да се напомпат продажбите на свръх-луксозни стоки взеха малко сюрреалистичен обрат през онази нощ, когато Yves Piaget долетя от Токио, за да домакинства нощното парти за тридесетина приятели и клиенти, в личната си трапезария в Ла Бернардин. Партито бе наречено Une Soiree Exclusive. Атмосферата бе фантастична, но и заредена с цел. Гостите се стичаха под акомпанимента на дуото китаристи, свирещи елегантни мелодии. "Луксозна музика за лукс" - каза човекът на Piaget, който се грижеше за връзките с пресата.
"Piaget е дал име на всичко - каза директорката на бутика на компанията Елен Акуа - Тази вечер ние имаме пет маси с имена на сантименти: Любов, Мъдрост, Радост, Страст и Време."
Филип Бонай, вицепрезидентът по маркетинга на Piaget, каза: "Азия е нашия пазар номер едно в света. Чух, че сме сложили един Хонг на масата на Любовта, един Танг и един Ю на Мъдростта, един Уей и двама Уонг на Страстта."
Piaget стои на масата Време в чиито център, както на останалите четири, има купчина подбрани часовници и бижута Piaget, с прикрепени към тях етикети. Купът на масата Време бе на стойност $ 1.197.300. "На масите на Piaget, ние имаме четири милиона долара богатство - каза човекът, който се грижеше за връзките с пресата - Bon appetit!"
"Bon appetit!"- повтори гордо Piaget. Той бе нисък човек, с бяла коса, с черни, рунтави вежди, напомнящи за Хенри Луйс и големи, изглеждащи чисто нови, зъби. Синият му костюм бе марка Brioni, ризата бе Hermes, а цветът на вратовръзката му бе в тон с карето на джобовете му. Той погали ръчния си часовник и каза: "My Baby! Това е моят Piaget Polo, висша класа. Толкова е чист!" Усмихна се широко и го захапа като монета.
Компаньонката на масата на Piaget баронеса Лангер фон Лангердорф - едра жена, с пламтяща червена коса и блестящи в ярък руж бузи - обръщаше внимание на съкровището в средата на масата по един весел, толерантен начин. Тя носеше огромни обици от сапфири и диаманти и гигантска огърлица от сапфири и диаманти.
"Piaget?" - попита един от компаньоните на масата.
"Harry Winston" - отвърна тя
"Нямате часовник?"
"Аз никога не нося часовник в нощта - каза тя - Не искам да знам колко е часът, когато е вечер." Баронесата вдигна ръка, украсена с пръстен, чиито диамант имаше размерите на слива.
"Piaget?"
"Harry Winston - каза отново тя и се изкикоти - Обичам Harry!"
Вдясно от баронесата един дребен, плешив, очилат джентълмен, който представи себе си пред гостите на масата Време като "скулптора Арманд Арман" се втренчи в диамантения пръстен на баронесата. След това кимна на съпругата си, стояща срещу него и каза: "Ние наричаме това "шибан камък". Баронесата изглеждаше доволна. "Моят часовник е Franck Muller - каза Арманд Арман - Не харесвам кварца. Обичам механиката."
"Добре, аз ходя в Монте Карло - каза баронесата, като че ли да го поласкае - Виждам Ив в неговия дом в Монте Крало всяко лято."
"Магията Монте Карло - отвърна Арман - ако прекарате една година в Монте Карло, ще загубите два пункта от коефициента си на интелигентност"
"Не стоя цяла година. Ходя само за през юли и август"- каза баронесата.
Другият гост на масата Време бе Жоан Гарлунд, една бледа, атрактивна блондинка. Тя изложи ръка, украсена с пръстен от бяло злато във формата на куб, инкрустиран с диаманти.
"Захарният"- каза Piaget и отскубна от купа в центъра на масата подобен пръстен ($10.700)
"Бях отегчена в дома си в Гринуич и излязох. Купих го, заедно с часовника - каза Жоан Гарнулд и разтвори един покрит с диаманти ръчен часовник от бяло злато ($49.500)- Това е Diamond-Square Dancer. Нали знаете, това е като едно време, когато си купуваш обувките, а след това задължително и чантата и веднага започваш да ги носиш. Проблемът е, че има толкова много диаманти по циферблата, че е трудно да видиш колко е часа." Това прекъсна разговора за момент. Но Piaget бързо намери изход:
"Нашето мото е "Toujours faire mieux que necessaire"
Президентът на Piaget Робърт Филотей се изправи и каза че господин Piaget е "като рок звезда за китайските общности в САЩ - гостите Хонг на масата на Любовта, Танг и Ю на Мъдростта, Уей и Уонг на Страстта се засмяха и заръкопляскаха - Освен това Ив познава и султана на Бруней, както и неговата сестра и брат - продължи Филотей - Вчера в Холивуд, разбрах, че познава и Куинси Джоунс!"
Господин Piaget бе призован да каже няколко думи преди десерта. Той се усмихна и каза: "Смущавам се, когато говоря за себе си. Това не е моето име, не е моето семейство, това е нашият занаят, който прави Piaget съвременен - направи пауза, като че ли търсеше някакъв извод и накрая каза - Аз вярвам в световните усилия за мир и просперитет."
Всички заръкопляскаха.