Media Times Review    Google   
___

перспективи
 януари 2006

Вода с бучки лед

Кристиян Кирчев


     След тридесет години наблюдение над дивия живот на Аляска и северния полюс, учените документираха първите явни доказателства, че промените в световния климат, породени от топенето на полярните ледове в следствие на глобалното затопляне, вече взимат своите жертви. Това са белите полярни мечки, и се давят.
     Наблюдаваните плаващи по повърхността на океана безжизнени тела на бели мечки се намират на над 150 километра разстояние от сушата. Белите мечки са добри плувци, но само на къси разстояния – до 50 километра по крайбрежието. През летния сезон, когато обичайно ледовете се отдръпват на север, белите мечки плуват от глетчер на глетчер търсейки храна, достигайки хранителните плитчини на континентална Аляска. През изминалото лято обаче, ледовете са се отдръпнали с повече от три пъти обичайното, принуждавайки тази година мечките да преплуват неестествени за тях разстояния.
     Полярните мечки ловуват тюлени из водите между изчезващите ледени блокове. С намаляването на ледената територия, мечките остават без нужното им за почивки и лов пространство. Според Американския геоложки изследователски институт и Канадската служба по дивия живот, топящите се ледове на Аляска са причината популацията от полярни мечки да намалее с 22% от 1987 година насам. Доктор Чарлс Монет – морски еколог към Американката правителствена служба по управление на минералите, твърди: “Смъртта на полярните мечки, причинена от удавяне, може да се увеличи в бъдеще, ако наблюдаваната тенденция за регресия на ледената маса продължи.”
     Не само белите мечки мигрират, скоро и човеците ще трябва да изоставят някои от домовете си. Вече тридесет години 980 души, обитаващи кораловите острови Картерет, се борят срещу бушуващия Пацифик. На конференцията на Организацията на Обединените Нации по повод промяната на световния климат, която се състоя в Монреал през месец ноември миналата година, след обсъждането на мерки за борба с глобалното затопляне и неговите последствия, сто и петдесетте държави решиха, че жителите на о-ви Картерет са първите, които ще бъдат евакуирани поради промените в световния климат. До две години ниско териториалните острови ще бъдат напълно обезлюдени. Очаква се към 2015 година Картерет да са изцяло потопени от океана, подобно на множество други острови, които са на път да изчезнат, погълнати от покачващото се морско равнище. Голяма част от Карибите, Маршалските и други ниско-височинни островни групи, вероятно ще се потопят на метър-два дълбочина през идния век.
     Според Червения Кръст броят на хората в региона на Океания, които са засегнати от природни бедствия, се е увеличил 65 пъти през изминалите 30 години. Твърди се, че увеличеното количество регистрирани циклони, суши и наводнения – все предречени от учените по проблемите на глобалното затопляне – са основната причина за нежизнеспособността на много острови.
     Топящите се полярни ледове не само намаляват обитаемата територия на планетата, те предизвикват и промени в световните подводни течения. Свидетели сме на последният етап от настъпващите промени в световния климат. Може би времето на Земята никога вече няма да бъде такова, каквото предците ни са го познавали.

Кристиян Кирчев е на 26 години, от гр. Варна. Пише от 14 годишен, автор е на "Един Киберпънк Манифест", публикуван през 1997 г. и преведен на повече от седем международни езика. Член е на Интернет Общество - България и на Сдружение за аудио/визуални изкуства "КЕРА". Следи и отразява новите технологии и тяхното социално и културно влияние над околната среда и хората. Интересите му включват аудио-визуалните изкуства като начин за представяне популярната култура като не-единствена реалност.
За контакти с автора: cak@mail.bg

MTR връзки:
Вероятността био-изкуството да се комерсиализира, изглежда много по-малкa, сякаш това изкуство придобива по-чисто проявление и намира пътя си към странична употреба – такива, каквато досегашните форми на изкуство не успяха да запазят в своето бъдеще, нашето настояще. За това си мисля, че новите форми на изразително изкуство имат шанса да не се превърнат в цел на колекционерите, които малко или много затварят изкуството за себе си и своя лична употреба.

Кристиян Кирчев


Наблюдаваме как за пореден път технологичните открития и направлението на социално-културния живот се провалиха да отбележат издигане по цивилизационната стълбица на човешката раса. Множеството научни постижения не са достатъчни, за да се само-поставяме на върха на природната пирамида, а вниманието ни не бива да бъде приспивано от илюзорното чувство за спокойствие, произлизащо от лукса на технологичния прогрес, защото ние сме само прашинки в големия космос.

Кристиян Кирчев