Media Times Review    Google   
___

Технологии
 юли 2003

Европейският съюз облага отвъдатлантическите интернет компании

по материали от Reuters

     Те преживяха срива на технологичния отрасъл, глобалната икономическа рецесия и регулярните бумове на на зловредни вируси. Но сега по всичко изглежда, че печалбите от продажби в Европа на големите американски интернет търговци ще бъдат значително понижени благодарение на едни от най-старите спънки пред бизнеса - данъците.
     От 01.07 влиза в сила нова директива на ЕС, изискваща всички интернет компании да подават декларации за облагане с данък добавена стойност (ДДС) на така наречените "електронни продажби".
     Според разпоредбите ще се добавя утежнение от 15% до 25% върху цената на определени интернет операции, като свалянето на софтуер и музика, месечните такси към доставчици на интернет услуги, закупуването на стоки през интернет аукциони навсякъде в петнадесетте страни от съюза.
     Данъкът за добавена стойност не е нищо ново за някои интернет фирми. Европейските риселъри на домейн имена още от самото си начало включват ДДС процента в цената за своите клиенти. Поради тази причина, техните отвъдморски конкуренти получаваха очевидно предимство в очите на търсещите изгодата си потребители.
     "Това беше огромен минус пред конкуренцията. И е хубаво, че най-накрая доживяхме да го видим отстранен", казва Дейвид Мелвил, генерален директор на британския интернет доставчик Freeserve, подразделение на френската компания Wanadoo.
     Freeserve лобираше ожесточено за затваряне на тази дупка в законодателството през последните две години, оповестявайки, че нейният основен съперник AOL U.K., интернет дивизия на AOL Time Warner, е спестил около 150 милиона паунда (249.7 милиона щатски долара) от данъци през годините.
     Засегнатите от новата директива компании по различен начин се справят с увеличената данъчна тежест.
     AOL Europe премести своята европейска централа в малкия Люксембург, известен с един от най-ниските данъчни режими сред всички страни в ЕС.
     Базираната в Сиатъл компания за интернет продажби Amazon.com обяви, че новия данъчен режим ще рефлектира върху нейните търгове, както и върху цените за реклама на сайтовете на фирмата. Освен това, занапред към цените за изтегляне на софтуер и за продажба на книги в електронен формат, ще бъде добавен и ДДС данъка.
     "Съвсем скоро ще информираме детайлно нащата клиентска общност как точно тези промени ще рефлектират върху таксите, които поддържаме в момента", каза официалния говорител на Amazon Патриша Смит.
     Онлайн аукционерът eBay ще понесе за своя сметка данъка за добавена стойност при продажби на свои клиенти от държави с по-малък обем на интернет транзакции, като Франция и Италия. Но във Великобритания и Германия, нейните най-големи и доходоносни европейски подразделения, компанията вече повиши своите такси, за да поеме високите ДДС налози.
     Например, от 01 юли британските граждани, желаещи да обявят автомобил за продажба в системата на eBay, ще трябва да заплащат 6 лири стерлинги, а за включване в списъка за продажба на недвижим имот - 35 лири стерлинги. И двете такси са повишени с 20%, като по този начин включват в себе си 17.5-процентния ДДС налог за Великобритания.
     Анализаторите считат, че новият данък ще доведе до сътресения в интернет продажбите в краткосрочен период, което ще бъде удар за американските онлайн компании като eBay и Amazon, разчитащи на голямо разрастване на своя отвъдатлантически бизнес.
     Което пък е от полза за европейските интернет играчи. "Досегашното законодателство даваше сериозен коз в ръцете на компаниите от страни извън ЕС, при това в един решителен стадий на развитието на пазара", обобщи генералния директор на Freeserve Мелвил.