Media Times Review    Google   
___

ВРЕМЕ И ХОРА
 юли 2004

 Роналд Рейгън -

 интелектуалецът

 От Стив Ханке

 


Истинският интелектуалец носи на публиката нови идеи върху широк кръг от проблеми, стигайки до тях преди всички останали. Това е същността в дефиницията на нобеловия лауреат Фридрих Хайек за интелектуалец. В своето есе “Интелектуалците и социализма” от 1949 година, публикувано в University of Chicago Law Review, Хайек подчертава, че за добро или лошо, интелектуалците са по-важни отколкото изглежда на пръв поглед, защото именно те оформят публичното мнение.

Икономистът Хайек беше един от любимите мислители на Роналд Рейгън. И Рейгън, според дефиницията на Хайек, бе интелектуалец. Рейгън интелектуалец? Според незабравимото определение на демократа Кларк Клифърд бившият президент беше “един дружелюбен тъпак.” Колко своенравно. Публикуваната наскоро книга Reagan, In His Own Hand (Free Press, $30) изпрати повечето му критици в лисичите им дупки. Този том, с един бляскав предговор на Джордж Шулц, съдържа 259 есета на Рейгън, главно ръкописи за радио-изявленията, които правеше в края на 70-те години. Те бяха наистина впечатляващи със своя размах и разкриваха философската рамка на неговото президентство.

Като главен икономист в президентския Council of Economic Advisors през 1981-1982 аз имах възможността да видя неговата интелектуална проницателност. Една от първите ми задачи като съветник беше да анализирам земите, собственост на държавата и да изготвя препоръки какво да се прави с тях. Това бе трудна задача. Земите бяха големи, покриваха площи шест пъти по-големи от Франция.

Тези така наречени обществени земи представляваха една голяма социалистическа аномалия в американската капиталистическа система. Както се случва с всички социалистически предприятия те бяха лошо управлявани от политици и бюрократи, играещи по свирката на тесни групи от хора. В действителност национализираните земи в САЩ има имаха стойността на милиони долари и въпреки това генерираха загуби за държавата. Аз представих своите препоръки на годишната среща на Public Lands Council в Рено, Невада през септември 1981 година. Речта ми носеше заглавие: “Приватизирайте тези земи.”

Речта в Рено причини объркване. Джеймс Уот, министър на вътрешните работи, беше ядосан, защото искаше да предостави тези земи на щатите – т.е. да замени една форма на социализъм с друга. Няма нужда да казвам, че бях в голямо объркване. Опитвайки се да предотвратя политическото жертвоприношение, бързо изпратих анализа си на президента.

За моя изненада Рейгън веднага отговори, взимайки моята страна. И още повече, той бързо направи от предложенията ми правителствена политика.

В публичното си изказване за бюджета и фискалната политика за 1983 година, през която бе одобрена приватизацията на обществените земи, той каза: “Части от тези земи не се използват и би било от по-голяма полза за обществото, ако бъдат прехвърлени в частни ръце. През следващите три години ние ще спестим 9 милиарда долара отървавайки се от ненужните земи и в същото време ще защитим и запазим изцяло нашите национални паркове, гори, пустини и живописни местности.”

Ако погледнем назад ние ще видим, че Рейгън вече е мислил по този въпрос. В Reagan, In His Own Hand има няколко есета, които ясно загатват за неговите бъдещи политически позиции. В неговите речи от 70-те върху обществените земи се усеща ехото от един велик мислител – Адам Смит. Рейгън никога не е цитирал Смит, но споделяше подобни разбирания.

Заключението на Адам Смит в Богатството на народите, че откакто хората са по-разточителни с богатството на другите, отколкото със своето “няма два характера, които изглеждат по-несъвместими от тези на търговеца и суверена”. Оттук той изчислява, че земите притежавани от държавата имат продуктивност само 25% в сравнение с частните земи. Смит вярваше, че огромните пространства, притежавани от европейските крале, са просто “прахосничество и загуба за страната, както по отношение на производството, така и за населението.”

Стив Ханке е професор по икономика в Johns Hopkins University, Балтимор и председател на Friedberg Mercantile Group, Inc. Ню Йорк.


писмо до редакцията тук