Media Times Review    Google   
___

изкуство
 август 2005

Петър Дочев- ПЕРКОНИС

Българска митология

Прагматичното и митологичното, християнство и езичничество преплетени в “българска шевица”
     Навлизайки в зрялата си възраст все повече ме вълнува този въпрос: как да съхраня човешкото в себе си? Как Духът, при все че е първопричина за всичко, отстъпва пред агресията на Материята? Свит в безмълвно съзерцание, наблюдава веселото тичане на човечеството в гонитба за материално благополучие... и изобилие, което за 50 живота не може да изконсумира.
     Кое е нещото, което би ме предпазило и би ми вдъхнало отново сигурност в извечните човешки ценности – да съм добър, да обичам ближния, да съм честен и достоен, да вярвам, че надежда има...
     Човечеството е измислило много начини да се самосъхранява във времена на духовни кризи. Ние българите имаме в наследство истините и измислиците, историята и легендите, приказките и фолклора - изкуство, родено в годините на дълго езическо съществуване...
 
May October
  Май Октомври
 
     Оставило е за всеки по някоя стара вехтория – очупена дървена лъжица, ръждясал звънец-лопатар, някоя заприличала на умираща пеперуда, пъстра бохча, старо войнишко копче... Вглеждам се в тях, докосвам ги и се опитвам да разбера: как е останала магията там, в тези вехтории?... Искреност и човещина бликат от ръждивите сърпове, проядените от дървояди паламарки... Как човек е измислил приборите от пластмаса и дори се храни с тях?
     Защо Духът е жив в мъртвото и мъртъв – в живото?
     В този ред на мисли си спомням разказите на баща ми за “онова време”, за семейните и общоселски празници. Вкусът на живота е бил друг.
     По-късно – две книги: “Етнография на България” от Христо Вакарелски и “Мит и духовност на българите” от Димитър Маринов.
 
June-July Trifon Zarezan
Юни - Юли Трифон Зарезан
 
     На баща ми и на тях двамата благодаря за прекрасния остров с древни аромати, който ми разкриха. Оазиса на българското минало, от който черпя вдъхновение и рисувам... Разхождайки се из него бях поразен от неграмотността си – от къде коренът ми пие жизненост, колко дълбока е пръстта и плодородна... Света на моите прародители, пълен с усилие и тежък труд, но и с прекрасна музика, дива пъстрота и форми, строг морал и етични норми, помогнали ни да оцелеем през вековете – достойно.
     Колкото по-съсредоточено се взирах в детайлите от отминалия живот, колкото повече се ровех в останките на едно битие, нямащо почти нищо общо с днешния ни ден, толкова повече зрееше у мен идеята да пресъздам този изчезнал свят чрез изразните средства, които най-добре владея...
 
February December
Февруари Декември - Януари
 
     Така се появи цикъл от няколко акварелни рисунки. Първоначалната идея беше 12 малки пластики, но като факт са 12 рисунки. Твърде близки до илюстрации, но съм се постарал да ги наситя с нещо повече от разказвателност. Цикълът не е завършен. Състои се от 2 двойни композиции (“Декември и Януари” и “Юни и Юли”), 4 единични цветни и 4 единични черно-бели. Всички те са съобразени с основните представи на нашите предци за строежа на Вселената, мястото на човека в нея и заниманията му през различните месеци и сезони, празниците и делниците, обредите и промените в природата през 4-те сезона.
     Работил съм и познавам и други митологии, но така точна, сложно-обвързана и същевременно яснообоснована като българската не съм срещал. Прагматичното и митологичното, християнство и езичничество се преплитат като “българска шевица”, разказвайки за това: Защо и колко? Накъде и как вървим? ... Къде е началото и къде – края и каква трябва да бъде “средата” на този вървеж...
Петър Дочев - ПЕРКОНИС
10 Януари 2005


Рисунките, публикувани тук, са част от една бъдеща книга, за чието издаване обаче все още няма осигурени достатъчно средства. Издателства, организации или частни лица, могат да съдействат за финансирането и разпространението на книгата в чужбина и в България.

Дизайнът на книгата в момента изглежда така: Цветна папка- кутия с размери 36 / 25 / 2 см, в която влизат : книга от 72 стр. с текстове и черно-бели рисунки и 12 цветни постера.

За да се свържите с автора можете да пишете на е-mail: perconis@yahoo.com

Банкови сметки:

В Евро
International Bank Account Number /IBAN/: BG90 FINV 9150 RO2D P7
Банков Идентификационен Код /BIC/: FINVBGSF
Liliya Todorova Radichkova- Docheva

В Долари
International Bank Account Number /IBAN/: BG59 FINV 9150 10US DO89 HX
Банков Идентификационен Код /BIC/: FINVBGSF
Liliya Todorova Radichkova-Docheva

 

MTR галерия:
Какво представлява street фотографията? – Тя е отражение на всекидневния живот; истински, автентични впечатления от обществени места. Места, които всеки посещава редовно – улицата, на която живеем, паркинга пред любимия ни магазин за хранителни стоки, метрото. Street фотографите документират истината – правят искрени снимки на неща, които обикновено не забелязваме в сивото ни ежедневие.


Средиземноморски маршрути

За да реализира проекта си Private and Public, Симон Хогсберг в продължение на една година, заемайки една и съща позиция на 3 метра от ъгъла на Еджуеър Роуд и Оксфорд Стрийт в Лондон, прави снимки на пешеходци, случайно попаднали в обхвата на камерата му.

Някои хора намират натрапчивия детайл, акта на близко наблюдение за скандален и неприличен. Но ако това, което търсите, е духа, същността на нещата, смятаме, че разглеждането на тази галерия ще си струва усилието.

Със своите емоционално наситени цветни фотографии, МакКъри, в духа на най-добрата документалистка традиция, уловя същността на човешките мъки и радости.