Media Times Review    Google   
___

Фотография
 юли 2006

Петър Дочев - ПЕРКОНИС

Българска митология

 

Гонене на змей – Май

     Змеят в народните песни е описан като хибридно същество – „от кръста нагоре красив момък, от кръста надолу – шарен смок”. В Северозападна България съществува поверие, че „щом 40 годишен смок и 40 годишен шаран се сбият, на земята настъпва голяма суша”. Змеят живее във високопланински пещери, където пази ветровете и дъждовете.

     Когато настъпи суша в едно село, или няколко съседни села, а наоколо вали дъжд, но тях все ги заобикаля, когато се задават облаци, гърми, трещи, дъжд се лее в съседните села а тук все подминава... тогава народа казва, че Змей Чуждоземен се е заселил в околностите на туй село и прави пакости. Не дава да вали, раздухва облаците с цел да навреди на реколтата и на хората.

     В такъв случай народа вярвал, че ритуала "Гонене на Змей" ще помогне. Вярвали, че Змеят може да се крие навсякъде по къщите и кошарите.

     Гонката е тайнствен обреден ритуал. Извършвал се само от млади мъже и току-що женени момци, но едри и силни физически. Всеки мъж-гонец приготвял по една голяма, здрава тояга и с нея мушкал по всички места, където се предполагало, че се крие Змея.

     Гоненето започвало посред нощ. Ако селото било малко – организирала се една малка група, ако било голямо – тогава се образували няколко чети, които се отправяли в различните посоки на селото. Гонците били съвършено голи – без обуща, ризи или чорапи... Дори без калпак. Докато траела гонката никой не трябвало да ги види, не трябвало да се проговаря нито дума, нито звук, инак Змея щял да изкочи и да помете всички по пътя си. А ако някой видел Змея – вярвало се, че ще се поболее и ще умре. Особено се пазели децата и жените, защото се вярвало, че ако видят гонците – Змеят ще ги грабне и ще ги отнесе в дън горите.

     В днешно време този ритуал не се изпълнява.

Петър Дочев - ПЕРКОНИС

MTR галерия:
Работил съм и познавам и други митологии, но така точна, сложно-обвързана и същевременно яснообоснована като българската не съм срещал. Прагматичното и митологичното, християнство и езичничество се преплитат като “българска шевица”, разказвайки за това: Защо и колко? На къде и как? върви човечеството... Къде е началото и къде – края и каква трябва да бъде “средата” на този вървеж...

Какво представлява street фотографията? – Тя е отражение на всекидневния живот; истински, автентични впечатления от обществени места. Места, които всеки посещава редовно – улицата, на която живеем, паркинга пред любимия ни магазин за хранителни стоки, метрото...


Средиземноморски маршрути

За да реализира проекта си Private and Public, Симон Хогсберг в продължение на една година, заемайки една и съща позиция на 3 метра от ъгъла на Еджуеър Роуд и Оксфорд Стрийт в Лондон, прави снимки на пешеходци, случайно попаднали в обхвата на камерата му.

Някои хора намират натрапчивия детайл, акта на близко наблюдение за скандален и неприличен. Но ако това, което търсите, е духа, същността на нещата, смятаме, че разглеждането на тази галерия ще си струва усилието.

Със своите емоционално наситени цветни фотографии, МакКъри, в духа на най-добрата документалистка традиция, уловя същността на човешките мъки и радости.