Media Times Review    Google   
___

перспективи
 декември 2001

МЮСЮЛМАНИТЕ ВИЖДАТ КОНСПИРАЦИЯ
В мюсюлманския свят САЩ се люшка между лъскавите PR кампании и бързите отговори на Бин Ладеновите видео записи.
От кореспондента на The Christian Science Monitor в Аман /Йордания/ Уорън Ричи.

Усилията на Съединените щати да привлекат на своя страна обществените маси от арабския и мюсюлманския свят в битката срещу международния тероризъм се блъскат в каменна стена.
Въпреки, че повечето хора в САЩ смятат, че Осама Бин Ладен е главният организатор на атаките от 11 септември, публичното мнение из целия арабски и ислямски свят се движи в напълно различна посока. Повечето мюсюлмани се интересуват от алтернативни теории, които в една или друга степен включват и доминиращата - че атаките са извършени от израелските тайни служби "Мосад".
Подобен широко разпространен скептицизъм към възможността Бин Ладен да е замесен в терористичните актове е явно доказателство, че Америка губи така наречената PR война. Затова Съединените щати и техните Западни съюзници се опитват да използват най-изтънчени методи, за да неутрализират героизма на Бин Ладен, пуснал корени в мюсюлманската душа. След последното му изявление в ефира на сателитната телевизия Ал Джазира, в което той обвини САЩ, че водят война срещу Исляма и нарече арабските лидери "неверници", за това че поддържат Обединените нации, един бивш американски дипломат побърза се посвети на подобни ефирни изяви и наблюдаван от 35 милиона души оповести американското опровержение, защитавайки арабските лидери като безукорни.
Но докато аплодираме усилията на Запада, експерти от Близкия Изток казват, че мюсюлманите предпочитат една значителна промяна в американската политика /към Израел, Ирак и Афганистан/ пред енергичния интелектуален дебат.
Същевременно теориите за конспирациите се множат дори сред висшите правителствени служители на арабските партньори в анти-терористката коалиция. "Нивото, до което стигат тези теории ви кара почти да се развикате", каза западен дипломат работещ в Аман, минути след като бе изслушал една лекция от висш йордански служител за "очевидната" роля на Мосад.
При посещение във Великобритания преди месец стана ясно, че сирийският министър на сигурността Мустафа Тлас, заедно с група арабски учени, споделя същото мнение.
Тези подозрителни становища и теории не са нещо ново в Средния Изток. Там Мосад се възприема като злата сила, криеща се зад почти всички необясними събития. В случая с Бин Ладен това становище се потвърждава отново и се засилва, въпреки опитите на президента Буш да превърне световната симпатия към петте хиляди невинни жертви на септемврийските атаки в съгласувана международна кампания срещу тероризма. Липсата на директни свидетелства, потвърждаващи участието на Бин Ладен, в комбинация с това, което много араби наричат американска прибързаност в оценката, се превръща в източник на порой от невероятни теории.
Сред теориите, които преобладават във вестникарските статии на мюсюлманската преса в Йордания, Сирия, Египет, Лондон, Западния бряг и из целия арабски свят са:
- атаките са работа на "големият еврейски, ционистичен заговор, който контролира световната икономика, медии и политика"
- Буш заповядва похищението на самолетите и атаките, за да усили влиянието и позициите си във Вашингтон и да изтрие споменът от изборния спор във Флорида.
- японците са подготвили терористичния акт като възмездие за американската ядрена атака през 1945 година в Хирошима и Нагасаки.
- членове на американско военизирано движение стоят зад атаките, които са отговор на екзекуцията на атентаторът от Окълхома Сити Тимоти Мак Вейг.
- Китай и Русия са организатори на атаките, за да се противопоставят на усилията на САЩ да изгради защитен щит от ракетна заплаха.
В страни където потокът от новини и информация се контролира от управляващите правителства е неизбежно разпространението на теории за конспирации. За да компенсират липсата на нецензурирана информация, анализаторите там се опитват да забележат истината, четейки между редовете. Най-честият въпрос, който служи за отправна точка към предполагаемата истина е: "Кой има полза?"
"Липсата на информация и неискреността подхранват конспиративните теории, защото хората в такава среда са принудени да използват своя собствен ум, за да установят какво е останало скрито" казва Джон Андерсън, антрополог в Католическия университет във Вашингтон "Има сериозен неуспех в публичната дипломация, която подхранва генерирането на конспиративни теории."
За да се противопостави на тази информационна липса на ответна връзка, администрацията на Буш нае частни експерти по връзки с обществеността, които да водят медийните кампании в Средния Изток. Но експертите там са скептични. "Да правиш това само с езика на рекламата не е достатъчно - казва мистър Хъдсън от университета в Джорджтаун - Главно средство в рекламата е посланието, нали? Но сега се оказва, че Западът няма какво да каже. Няма адекватно послание"
Много мюсюлмани виждат американската политика в региона не като усилие за налагане на траен мир, а като война срещу Исляма и осигуряване на безопасност за Израел. В една своя реч преди време Буш използва думата "кръстоносен поход" и много мюсюлмани все още експлоатират това като доказателство за истинските намерения на САЩ спрямо Исляма. На улично ниво има почти тотално недоверие към целите и политиката на американското правителство. Най-разпространената теория, циркулираща сред населението, е погрешната представа, че юдео-американци са предупредили евреите, работещи в Световния търговски център, да не ходят на работа в сутринта на атаките.
"Защо медиите не наблегнат на факта, че 4 хиляди евреи не са отишли на работа на 11 септември?" пита Лина, палестинска студентка, която учи в Аман, а двамата й другари, застанали встрани от нея, кимат с глава в съгласие.
"Израелците са единствените, които печелят от това" казва Самер, работник в магазин за дрехи.
Съгласно тази представа израелските тайни служби Мосад са организирали септемврийските атентати, за да стимулират САЩ към нещо, което ще стане обединена американо-израелска военна операция срещу Исляма, като американската мишена е Бин Ладен в Афганистан, а израелската - ислямските въоръжени сили в Палестина. Другата линия на разсъждение сред мюсюлманите е, че Бин Ладен няма възможност да извърши подобен терористичен акт, след като стои скрит в пещерното си скривалище.
"Бин Ладен беше свързан с тези атаки - казва Махмуд, студент от Саудитска Арабия - но няма свидетелства за неговото участие"
За сега броят на косвените свидетелства за участието на Ал Кайда в атентатите през септември растат, но следователите все още не са открили директни връзки водещи към Бин Ладен. Дори и да бъдат открити, някои араби казват че вече е късно. "Ние сме сигурни, че Осама Бин Ладен не е извършил атаките, дори и да бъдат намерени някакви свидетелства, доказващи обратното" казва Ахмад, работник в ресторант.
Низа, очен лекар в Аман, се съгласява: "Ако няма директни доказателства, това означава, че Бин Ладен не е замесен. Но Америка не се интересува от това"- казва тя.