Media Times Review    Google   
___

Фотография
 март 2005

Маркус Хартел

street фотография

 
     Маркус Хартел е германски графичен дизайнер, живеещ в Ню Йорк. Преди около две години започва да се занимава с фотография – особено удоволствие му доставя снимането на колоритните персонажи, населяващи улиците на Манхатън. За да усъвършенства фотографските си умения, Маркус изучава детайлно творчеството на най-добрите street фотографи. От тях придобива и навика винаги да носи със себе си своята камера и да бъде постоянно готов да документира живота в градската джунгла.
     Какво представлява street фотографията? – Тя е отражение на всекидневния живот; истински, автентични впечатления от обществени места. Места, които всеки посещава редовно – улицата, на която живеем, паркинга пред любимия ни магазин за хранителни стоки, метрото. Street фотографите документират истината – правят искрени снимки на неща, които обикновено не забелязваме в сивото ни ежедневие.
     Street фотографията изисква вглеждане в детайла – фотографът насочва вниманието си сцени, моменти, които ние възприемаме само подсъзнателно. Камерата е дискретен помощник на окото на твореца. Често street фотографът прави снимките си единствено “по усет” – попаднал случайно на дадено място, той улавя настроението в частица от секундата; успява да документира момент, който иначе бихме забравили за също толкова кратко време...MTR галерия:

Средиземноморски маршрути

За да реализира проекта си Private and Public, Симон Хогсберг в продължение на една година, заемайки една и съща позиция на 3 метра от ъгъла на Еджуеър Роуд и Оксфорд Стрийт в Лондон, прави снимки на пешеходци, случайно попаднали в обхвата на камерата му.

Някои хора намират натрапчивия детайл, акта на близко наблюдение за скандален и неприличен. Но ако това, което търсите, е духа, същността на нещата, смятаме, че разглеждането на тази галерия ще си струва усилието.

Със своите емоционално наситени цветни фотографии, МакКъри, в духа на най-добрата документалистка традиция, уловя същността на човешките мъки и радости.