Media Times Review    Google   
___

преглед
 май 2006

Москва отново притеснена от действията на Вашингтон

Рупърт Корнуел, в. "Индипендънт"


С ход, който вбесява Москва, Съединените щати предлагат да разположат система за противоракетна отбрана в Централна Европа, за да парират евентуална атака от сдобил се с ядрено оръжие Иран.
Планът, за чието реализиране Пентагонът поиска от Конгреса предварително финансиране от 56 милиона долара /30 милиона лири стерлинги/, ще струва 1,6 милиарда долара и ще включва 10 ракети прехващачи.
Най-вероятното място, където ще бъде базирана системата, е Полша, следвана от Чешката република, заявиха служители. За момента схемата, за която пръв съобщи тази седмица вестник Ню Йорк таймс и която ще е подобна на изграждания в момента в Аляска и Калифорния противоракетен щит, до голяма степен остава в сферата на символите и хипотезите.
Засега Иран не притежава оръжия, с които може да удари Западна Европа, да не говорим за междуконтинентална ракета, с която да може да порази Съединените щати. В момент, когато откритото противопоставяне между Запада и Техеран заради иранската програма за обогатяване на уран се очертава все по-ясно на хоризонта, а израелският премиер предупреждава във Вашингтон, че Иран е заплаха не само за страната му, но и за западната цивилизация, САЩ са твърдо решени да изпратят още един сигнал за непоколебимостта си да действат.
Новият щит ще означава американско пряко военно присъствие по-дълбоко в Европа. А откъдето и да го погледне, Русия вижда в проекта американско навлизане в район, който тя е свикнала да бъде нейна сфера на влияние. Разполагането на базата ще има "негативно въздействие върху цялата евроатлантическа система за сигурност", заяви пред беларуски вестник руският министър на отбраната Сергей Иванов. Той намекна за по-нататъшно обтягане на винаги деликатните отношения между Москва и НАТО. Предложеното място за разполагане на системата бе, "меко казано, съмнително", отбеляза Иванов.
Това не е първият път, когато въпросът за ракетния щит разделя двете страни.
През 2002 г. американският президент Джордж Буш разгневи Русия, като едностранно изтегли Съединените щати от Договора за противоракетна отбрана от 1972 г., възприеман отдавна от Москва като крайъгълен камък на контрола върху ядрените оръжия.
Възможното разширяване на системата за противоракетна отбрана в Полша и Чехия - две страни, които са твърди американски съюзници, е най-новият епизод от една история, която в еднаква степен вдъхновява мечти и провокира спорове, откакто основните моменти в плана бяха набелязани през 1983 г. от тогавашния американски президент Роналд Рейгън под наименованието "Инициатива за стратегическа отбрана" и бързо се сдобиха с прозвището "Междузвездни войни". Работата над него продължи повече от 20 години и бяха похарчени десетки милиарди долари, но сега е прието мнението, че Русия, чийто ядрен арсенал е сравним с този на Съединените щати, може да преодолее при евентуално нападение всеки такъв щит.
Мащабите на сегашния проект са свити до степен да е в състояние да се справи с далеч по-ограничения удар, който Северна Корея може да е способна да нанесе до края на това десетилетие. До този момент девет ракети прехващачи бяха разположени във Форт Грийли, Аляска, а две - във военновъздушната база Ванденберг, Калифорния. Жизненоспособността дори и на тази версия обаче е съмнителна.
"Щитът дава много лоши резултати", заяви пред Ню Йорк таймс бивш служител на Пентагона, който участва в тестовете на системата. "За четирите години изпитания те не са прехванали успешно нито една ракета", отбеляза той.
Бавният напредък обаче не се отразява на засилените контакти, особено между САЩ и Полша. Полската преса съобщи, че водещата компания в проекта - Боинг, е приела като подизпълнители полски концерни.
Според Ню Йорк таймс се очаква американският министър на отбраната Доналд Ръмсфелд да получи това лято препоръка къде точно в Европа да бъде инсталирана системата. Ако планът прехващачите да бъдат базирани в Полша получи развитие, Съединените щати ще имат за първи път постоянно военно присъствие в тази страна.
Би било също толкова логично системата да бъде инсталирана във Великобритания, където Пентагонът започна да модернизира базата за ранно предупреждение във Файлингдейлс, северен Йоркшър. Крайната непопулярност у дома на Тони Блеър, който ще се срещне днес във Вашингтон с Буш, наред с враждебността към войната в Ирак, обаче изключват тази възможност.
От друга страна Полша е верен съюзник на Съединените щати от самото падане на комунизма там през 1989 г. Сега тя е член на НАТО и изпрати войници за окупацията на Ирак.