Media Times Review    Google   
___

Изкуство
 ноември 2002

Имре Кертеш - новият Нобелов лауреат за литература
"За творчеството си, с което насърчава крехкото противопоставяне на индивида срещу варварската тираничност на историята."
Автор: Йохен Кюртен

Този път награденият не беше непознато име. С унгарския писател Имре Кертеш тази година Нобеловата награда за литература бе присъдена дори на автор, който през последните седмици беше сред безспорните фаворити. Този път изборът на стохолмския комитет няма да бъде оспорван и критикуван. Творчеството на унгарския романист и есеист междувременно е преведено и познато на много езици в света. Нобеловата награда е най-важната литературна награда, за Имре Кертеш тя е още едно авторитетно отличие след присъдената му в четвъртък награда "Ханс Зал". На Франкфуртския панаир на книгата решението на Нобеловия комитет срещна широко одобрение. Издателят, писателят и критикът Михаел Крюгер от издателство "Ханзер" сподели, че отличаването на Кертеш е от огромно значение за унгарската литература, за която досега не е имало Нобелова награда и която с Тибор Дери, Петер Надаш, Естерхази и Кертеш е дала на световната литература едни от най-интересните й писатели. Това подчерта и Гюнтер Берг от издателство "Зуркамп", където от две години Кертеш печата книгите си. Едва ли може да има по-добро решение, каза Берг, Кертеш е от една страна, много типичен представител на литературата на оцелелите, а от друга страна отдавна се е превърнал в значим посредник между германската и унгарската култура.
Хелмут Дене, главен редактор на издателство "Роволт", където Кертеш печата първоначално книгите си, също изрази доволството си от признанинието, което получава авторът на издадената през 1996 г. от "Роволт" книга "Роман на един човек без съдба". В издателство "Роволт" са публикувани най-големите романи на Имре Кертеш, включително споменатият от Дене, който преди шест години е преведен на немски език и предизвиква истинска сензация. Впрочем, "Роман на един човек без съдба" е създаден 20 години преди това и е издаден още през 1990 г. в Германия. Тази криволична съдба на неговата книга инспирира Кертеш по-късно да напише романа "Фиаско".
В "Роман за един човек без съдба" има редица пасажи с автобиографичен подтекст. Кертеш е роден през 1929 г. в Будапеща, родителите му са евреи. Като младеж, през 1944 г. е депортиран в Освиенцим, година по-късно, когато войната свършва, е освободен от концентрационния лагер Бухенвалд. Тези преживявания залягат в основата на романа, който проследява историята на 15-годишно момче, минало през различни концентрационни лагери и по-късно, вече на свобода, срещнало неразбирането на сънародниците си.
През 1973 г., след като с няколко прекъсвания Кертеш работи в продължение на 13 години над творбата си, "Роман за един човек без съдба" е отхвърлен от властите в Унгария, две години по-късно е публикуван в държавно издателство, но впоследствие подминат с мълчание в унгарските литературни среди. Едва след преиздаването му през 1985 г. този роман донася широко признание на автора. Днес критиците по света са единодушни: този роман е една от най-внушителните художествени книги за холокоста, сравнима само с произведенията на Примо Левис и Хорхе Семпрун.
От 50-те години, след като преди това се занимава с журналистическа дейност и отслужва военната си служба, Кертеш започва да пише текстове за пиеси и мюзикъли. В романа си "Фиаско" от 1988 г., който също е много автобиографичен, той описва тежкото положение на писателя, търсещ издателство, което да издаде романа му. "Роман за един човек без съдба", "Фиаско" и "Заупокойна молитва за едно неродено дете" изграждат по думите на Кертеш т.н. "Трилогия на лишения от съдба".
© DW 2002