Media Times Review    Google   
___

преглед
 ноември 2005

Индипендънт:
Ново убийство в България


     Убийството на Кюлев засенчи намеренията на България да се справи с престъпността. Един от най-богатите българи бе убит в сряда на централна улица в София - убийството е последното от поредицата показни разстрели, разтърсили държавата. Убийството на Емил Кюлев бе извършено точно един ден, след като България бе предупредена да предприеме действия за пречупване на гръбнака на организираната престъпност, ако желае да се присъедини през 2007 г. в ЕС.
     49-годишният Емил Кюлев, който е собственик на най-голямата българска финансова група - ДЗИ, бе убит на централен булевард в София. Убийството бе извършено непосредствено след като министърът на вътрешните работи Румен Петков и министърът на правосъдието Георги Петканов обявиха, че ще предприемат спешни мерки за справяне с корупцията и организираната престъпност, отбелязани в доклада на ЕС като едни от най-съществените проблеми, с които София трябва да се справи.
     Европейската комисия обяви в годишния си мониторингов доклад за готовността на България за присъединяване към ЕС, “че честите убийства на хора, свързани с организираната престъпност, поставят на изпитание върховенството на закона. Необходими са повече усилия за справяне с престъпната мрежа, ако България не желае да бъде отложено присъединяването й с една година”, посочи документът.
     Убийството на Кюлев бе осмото поред, откакто новото правителство дойде на власт. Американското финансово списание “Форбс” определя българския бизнесмен като един от най-богатите хора в страната, чието имущество възлиза на 500 млн. долара. Бившият служител в Министерството на вътрешните работи създаде през 1994 г. българо-руската банка “Росексим” и придоби застрахователното дружество ДЗИ през 2002 г., превръщайки го в най-голямата финансова групировка в България.
     Кюлев бе собственик и на туристическия курорт “Ривиера”, разположен на Черно море. Убийството е последното от поредицата, свързани с водената от мафията война по улиците на България.
     На 10 октомври митническият служител Шинка Манова, за която се предполага, че е подпомагала незаконен трафик на стоки, бе убита в София.
     През август собственикът на футболен клуб и брат на основателя на охранителната групировка ВИС - Георги Илиев бе убит пред собствения си нощен бар.
     Година по-рано един от основателите на конкурентната на ВИС групировката СИК - Милко Бонев бе покосен заедно с петимата си телохранители пред ресторант. Най-богатият човек в страната Илия Павлов, собственик на “Мултигруп”, бе застрелян от снайперист през март 2003 г.
     Бившият премиер на България Иван Костов заяви, че се наблюдава “пандемия на убийствата в страната”.
     България прие на 14 октомври нов Наказателно-процесуален кодекс, който трябва да послужи като "лек" за съдебната система, която е критикувана за неспособността си да постановява осъдителни присъди на добре известни престъпници. “ Неуспехът да се издаде една осъдителна присъда по обвинение в корупция е основание за притеснение. Необходимо е да се положат сериозни усилия, като никой не може да бъде поставян над закона. Времето на плановете за действия свърши. Комисията желае да види резултати”, заяви европейският комисар по разширяването на ЕС Оли Рен.

MTR Връзки

Булгарно и противно

България. Два пъти съм идвал тук и признавам, че така и не разбрах кой е господар на това място, нито пък защо толкова много британци му се доверяват да се установят като пенсионери тук. Цветан прави всичко възможно да ме осветли какво е НДСВ, БСП, ДПС, СДС, "Атака"... Но няколко журналисти, които срещнах в София през първата ми вечер, споменаваха други абревиатури - СИК и ВИС, организации на престъпния свят, една сенчеста смес от бивши щангисти и борци, основали охранителни фирми след краха на комунизма и купили чрез тези компании политици в МВР и финансовото министерство. СИК например била свързана с БСП.
Том Уокър

Кой ще ни защити казаните?

Ден-два след като Тим Уокър, дипломатическият редактор на неделното издание на британския вестник Таймс описа България като разбойническа държава, в която хората се гърмят по улиците, а англичаните без да мислят си хвърлят парите в недвижима собственост, в София бе извършено поредното показно убийство. Този път падна митничарка. Още кръв в злата мелница на надменните англичани, ще каже някой. Като прочетох писанието ме задави и гняв и срам. Исках да вдигна телефона и да му кажа да върви по дяволите с глупостите си. На второ четене си дадох сметка, че написаното е откровено впечатление на човек, които прекарва малко време в България.
Юлиян Попов