Media Times Review    Google   
___

Преглед
 октомври 2004

Ройтерс: “Достъпът до здравни грижи на бедните хора в България под опасност.”


“Това са 2 милиона маргинали и аутсайдери”. Изказване на депутата от НДСВ Антония Първанова в сутрешния блок на "Нова телевизия"(30 септември 2004).

Newsweek: До 2050 година населението на България ще се свие до 38 процента.


Над два милиона души, главно от ромски произход, има опасност да бъдат изключени от здравно обслужване от януари следващата година, въпреки че България възнамерява да се присъедини към Европейския съюз след две години. Това е едно от заключенията на международната хуманитарна организация Médecins Sans Frontières (MSF).


Изследване на MSF показа, че обезпокоително голям брой хора са засегнати, както и че е тревожно нивото на хората, които нямат представа за съдбата си в близко бъдеще.

Заради промяна в здравната система от данъчен към осигурителен тип система, хората в България, които не са били способни (главно поради безработица и бедност) да плащат своите застраховки през последните четири години, вече няма да имат достъп до здравни грижи. Във Факултета, беден район в София, където MSF успешно отвори клиника преди една година, повече от 2 600 пациента извън регистрираните 7 776 са в списъците на хората, които има опасност да загубят възможностите си за лечение, ако не платят задълженията си до края на годината.

Позицията на MSF: амнистия за отминалите години

“Ние настояваме за опрощаване на дълговете към тези, които не могат да платят високите суми, които дължат. В противен случай здравето на бедните хора в България ще се влоши много повече от колкото сега. Ние желаем да интегрираме клиниката си във Факултета в българската здравна система, но това ще е невъзможно без опрощаване на дълговете”- каза мениджърът на Médecins Sans Frontières за България Етор Ларичи.

Ако няма амнистия MSF ще загуби 40 % от своите пациенти. Вредата от това ще бъде двойна: хората вече няма да имат достъп до здравни грижи, а клиники като тази във Факултета ще бъдат затворени, защото няма да има доктори. Личните лекари ще бъдат принудени да се преместят в по-богати райони.

“Това ще доведе до тотално изоставяне на сградата и липса на лекари в района” – е заключението на мениджъра. Здравният център във Факултета е единствената клиника за около 20 хиляди души, населяващи района.

Изследването показва: няма информация

Екипът на MSF в София проведе изследване сред 964 пациента във Факултета, за да научи как хората смятат да се справят със ситуацията и какво мислят по този проблем.

Резултатите са смайващи: 66 % от хората, твърдят, че не са знаели, че са в списъка на длъжниците, докато екипа на MSF не е дошъл да ги интервюира. Повечето от хората, казват че не разбират защо са длъжници, след като са били на социална издръжка, която не е достатъчна да покрие дори изискваната осигуровка.

Били са шокирани, след като разбират, че трябва да платят за пет години назад, за да получат в бъдеще здравно обслужване.

Най-лошият резултат е в нивото на информираност: повече от пет години след началото на здравната реформа, 77 % от интервюираните хора твърдят, че не са знаели, че трябва да плащат 14 лева (6€) на месец здравно обезщетение. Попитани дали ще платят задълженията си през декември 2004, 95% от тях заявяват, нямат тази възможност.

По материали на Ройтерс