Media Times Review    Google   
___

Перспективи
 септември 2004

Метросексуалната суперсила

От Параг Канна


Според бестселъра на Майкъл Флокър от 2003 година The Metrosexual Guide to Style: A Handbook for the Modern Man мъжете икони на 21 век, които определят тенденциите, трябва да комбинират принудителната сила на Марс и привлекателната хитрост на Венера. Казано просто, метросексуалните мъже са мускулести, но благи; изпълнени с доверие, но и предпазливи; самоуверени, но никога не губещи връзката си с женствеността. Само вижте британската футболна звезда Дейвид Бекъм. Той се ожени за бившата звезда от Spice Girls Виктория "Пош" Адамс, но неговата комбинация от атлетизъм и елегантност го направи секс символ и за жените и за мъжете по света. Да не споменаваме вдъхновението, които предизвика филмът Bend It Like Beckham, превърнал се в хит през 2002. Твърдостта, показа ни Бекъм, не е нищо, ако й липсва стил.

С геополитиката е същото. Американски неоконсерватори като Робърт Каган погледнаха надолу над женствените, подобни на Венера европейци, вклинявайки в тяхната нарцистична мания изграждането на постмодерен, бюрократичен рай. За разлика от тях Съединените щати, по общо мнение, носят мантията на мускулестия Марс, самонадеяно налагащ свободата в най-мръсните квартали на света. Но със своето умно разгръщане едновременно на твърда сила и чувствителност Европейският съюз (ЕС) стана по-ефективен и по-привлекателен от Съединените щати в тясната пътека на дипломатическото влияние. Посрещнете реалната Нова Европа: първата в света метросексуална суперсила.

Метросексуалните винаги знаят как да се облекат за случая (или мисията). Разпространяването на мира из Евразия обслужва американските интереси, но то се прави по-добре с перфектните раирани костюми на Армани, отколкото с американски военни униформи. След рухването на съветския комунизъм консервативните американски мислители се опасяваха от битката между обединена Германия и Русия за хегемония в Централна Европа. Въпреки това размахвайки само една привлекателна папка от икономически поощрения Европейският съюз привлече към себе си много от бившите съветски републики и сателитите в Балтика и Източна Европа. Дори Турция се освежава с eau d'Europe. Анкара устоя на натиска на Вашингтон, когато американците поискаха бази за инвазията си в Ирак през 2003. Но за да влезе зад сцената на Брюксел, тя трябва да преразгледа своите по-непристойни навици - да забрани смъртното наказание, да предприеме стъпки в разрешаването на Кипърския спор и да приеме закони, защитаващи правата на кюрдското малцинство.

Метросексуалните може да прекарват дълго време пред огледалото, но никога не пазарят сами. Сваляйки стария национален суверенитет, европейците сега парадират своята "обща сила" - нова външност за този геополитически сезон. Като политически, икономически и военен съюз с около 450 милиона граждани, 9 трилиона долара икономика и армия надхвърляща 1.6 милиона войници, Европа днес е цяло по-голямо от своите части. В действителност Европа допринася повече за целите на американската външна политика, отколкото правителството на Америка е способно да допринесе. И Европа прави това по далеч по-модерен начин. Робърт Купър, един от гурутата на европейската обща външна политика, твърди, че европейската "магнетична привлекателност" принуждава страните да пренаписват своите закони и конституции, за да посрещнат европейските стандарти. Съединените щати възприемат силата главно като военна сила, която налага влияние. За разлика от тях европейците възприемат силата като цялостно влияние. В резултат на това ЕС е най-големият двустранен донор, който в сравнение със САЩ отпуска два пъти повече помощ на бедните страни. ЕС също така е най-големия вносител на земеделски стоки от развиващия се свят, увеличавайки с това своето влияние в ключови региони на нестабилност. Чрез масивното разполагане на "мека сила" (като икономическо влияние и културни призиви) Европа направи твърдата сила по-маловажна. След разширяването си с 25 нови члена, европейците правят повече от половината от световните директни външни инвестиции и упражняват по-голямо влияние от САЩ над важни страни като Бразилия и Русия. Когато повечето от произвеждащите нефт държави започнат да търгуват с евро, Европа ще стане най-влиятелната част от света на международния пазар. Дори бандитски държави замират пред европейската съблазън; само си спомнете как либийският полковник Муамар Кадафи посрещна британския премиер Тони Белър по време на последната им среща в Триполи. "Вие изглеждате добре - избликна в любезности либийския диктатор - Вие сте все още млад."

От устойчива околна среда и международно право до икономическо развитие и социално благоденствие, европейските възгледи са по-привлекателни за международните вкусове и по-лесно експортни от техните американски варианти. Дори новата стратегия на правителството на Буш към "по-широк Близък изток" е основана на хелзинският модел, който бе европейския начин за интегриране на стандартите за човешките права в колективни институции по сигурността. Нещо повече, регионални организации като Асоциацията на югоизточните азиатски нации, Mercosur и Африканския съюз преоблякоха своите институции, така че да изглеждат по-европейски. Модерният нов символ на европейската сила Еърбъс 380 скоро ще се перчи из летищата на цяла Азия. А еврото се приема дори там, където не признават American Express.

Но не бързайте да се заблуждавате от надиплените панталони на метросексуалната суперсила. Европа не е загубила връзката си с твърдите качества. Дори без централизирана военна командна структура тя водеше военни операции в Демократична република Конго и Македония и ще увеличи своите военни подразделения в Афганистан, за да подкрепи стабилизационните германски и британски сили. Европейските страни вече имат 10 пъти повече войници в умиротворителните операции на ООН отколкото САЩ. В края на 2004 Европа ще поеме от НАТО всички умиротворителни и полицейски операции в Босна и Херцеговина, а 60 хилядната европейска армия за бързо реагиране скоро ще бъде готова да се разположи по целия свят.

В борбата срещу тероризма Европа също показва правилното комбиниране на сила. Европейците изпъкват с разузнавателните си служби, в които работят експерти лингвисти и културолози. Според сведенията френските шпионски агенции се инфилтрират в ядрата на Ал Кайда, а германските и испанските закони бяха така променени, че позволиха ареста на редица активисти на терористичната организация. След терористичните атаки в Мадрид през 2004 новият испански министър незабавно обяви, че Испания се "връща в Европа", показвайки по този начин своята позиция към водената от правителството на Буш война с тероризма. В действителност "Новата Европа" на секретаря по сигурността Доналд Ръмсфелд е вече passe, още преди да се е появила ясно.

За някои наблюдатели ЕС винаги ще остане малко повече от евтина суперсила, с недотам големи възможности за влияние. Но след 60 години преобличане, Европа разкри своята истинска ориентация за 21 век. Точно както метросексуалните предефинираха своята мъжественост, така и Европа предефинира старите идеи за власт и влияние. Очаквайте Bend It Like Brussels да играе скоро из столиците по света.

Превод: Цончо Цончев


Параг Канна е аспирант по глобално управление в Brookings Institution

Статията е публикувана в списание Foreign Policy
MTR архив:
Разговор, проведен в Института Аспен (Италия), между професора от Харвард Самуел Хънтингтън и проф. Антъни Гидънс, директор на Лондонското училище по икономика и политически науки.
New Perspectives Quarterly

Обърканият дебат за новия европейски патриотизъм
Джеферсън Чейс

Преди забравян, днес моралът става водеща сила във външната политика.
От Лесли Гелб и Джъстин Розентал

Реалността е, че освен своите разлики, в годините на глобализацията и масовия тероризъм няма два по-близки региона в света от Европа и Америка. Тези региони ще загубят еднакво, ако не успеят да застанат един до друг в усилията да защитят своите общи ценности и интереси.
От Филип Гордън

Тази пролет Рабела де Фария стана първият чернокож член на градския съвет на Ротердам. Родената в Суринам бизнесдама беше избрана с бюлетината на партията на Пим Фортуин, който според слуховете, бе расист и както е известно бе убит точно преди парламентарните избори в Холандия през май. Объркала ли е Фария партията или размножилите се в Европа десни популисти се нуждаят от по-внимателно разглеждане?
Ричард Херцингер

Време е да спрем да се правим, че европейците и американците споделят общ възглед към света, или дори че живеят в един и същи свят. Когато дойде време да се поставят национални приоритети, да се определят заплахи, да се дефинират предизвикателства, да се оформя и осъществява външна и защитна политика, САЩ и Европа поемат различни пътища.
От Робърт Каган